Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, z chili usunąć nasiona i pokroić na drobne kawałki. Pozostałe warzywa również obrać i pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane warzywa wrzucić do dwóch garnków (ułatwi to równomierne gotowanie), zagotować pod przykryciem w między czasie 1-2 razy przemieszać. Do zagotowanych warzyw dodać przypraw : octu, soli, cukru, oliwy oraz mieszanki przypraw kaukaskich. Całość gotować jeszcze 1 godzinę.
Ugotowane warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy w malakserze. Gotujemy kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając.
Zdejmujemy pokrywę i gotujemy kolejną godzinę mieszając. Po tym czasie gorący sos przelewamy do słoików, które szczelnie zamykamy.
Jeśli lubisz ostry smak, dodaj więcej papryki chili.
Dodaj komentarz