Adżika

Ten ostry paprykowy sos wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Przepis jest prosty w przygotowaniu.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • · 3 kg pomidorów
  • · 1 kg czerwonej papryki
  • · 2 papryczki chili
  • · 2 cebule 
  • · 150 g czosnku (2 główki)
  • · ½ kg marchwi
  • · ¼ kg jabłek
  • · ½ szklanki octu
  • · ½ szklanki cukru
  • · ¼ łyżki oliwy bądź oleju
  • · 4 łyżeczki soli
  • · opakowanie mieszanki przypraw kaukaskich

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, z chili usunąć nasiona i pokroić na drobne kawałki. Pozostałe warzywa również obrać i pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.




Tak przygotowane warzywa wrzucić do dwóch garnków (ułatwi to równomierne gotowanie), zagotować pod przykryciem w między czasie 1-2 razy przemieszać. Do zagotowanych warzyw dodać przypraw : octu, soli, cukru, oliwy oraz mieszanki przypraw kaukaskich. Całość gotować jeszcze 1 godzinę.



Krok 3

Ugotowane warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy w malakserze. Gotujemy kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając.




Krok 4

Zdejmujemy pokrywę i gotujemy kolejną godzinę mieszając. Po tym czasie gorący sos przelewamy do słoików, które szczelnie zamykamy.



Wskazówki

Jeśli lubisz ostry smak, dodaj więcej papryki chili.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.