Zapiekany makaron z jagnięciną i sosem pomidorowym

Jagnięcina z makaronem z sosem pomidorowym jest wyśmienitym daniem obiadowym dla całej rodziny, na każdą porę roku. Potrawa smaczna, zdrowa i dodająca energii.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g jagnięciny
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki oleju
  • 100 g makaronu
  • 150 g żółtego tartego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 litr naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i tniemy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również olej i 1 szklankę wody.



Krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i zapiekamy mięso pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po tym czasie do naczynia z mięsem dodajemy 1 litr bulionu, koncentrat pomidorowy, wsypujemy makaron, mieszamy i zapiekamy jeszcze przez ok. 10-15 minut.



Krok 4

Odkrywamy, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 5 minut. Podajemy z natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.