a'la SZARLOTKA

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia galaretek
  • ok. 1 kg jabłek
  • 300 ml śmietanki kremówki 36 % Łaciata
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 2-3 łyżki cukru
  • czekolada deserowa do dekoracji
  • papier do pieczenia
  • tortownica 28 cm

Przygotowanie

Krok 1

Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka SUROWE - NIE SMAŻONE dodajemy do galaretki i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy galaretkę z jabłkami - wyrównujemy po czym wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa nam stężała to przygotowujemy krem. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i schłodzony serek mascarpone - dokładnie mieszamy - nie za długo i wykładamy na stężałą warstwę galaretki z jabłkami. Wyrównujemy a wierz dekorujemy startą czekoladą. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta.



Wskazówki

śmietanka i serek powinna być bardzo mocno schłodzona

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.