Amerykańska chicken soup

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 4 sztuki ziemniaków
  • 200 ml kukurydzy z puszki
  • 75 g masła Łaciatego klarowanego
  • 125 ml śmietanki Łaciatej 12% UHT
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli kamiennej
  • szczypta kurkumy
  • 3 plasterki cytryny
  • do podania: posiekana natka pietruszki, plastry smażonej cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy masło Łaciate klarowane i smażymy cebulę oraz kurczaka. Następnie doprawiamy solą oraz kurkumą. Dorzucamy ziemniaki i smażymy całość na małej mocy.



Krok 3

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodajemy kukurydzę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy kilka minut.



Krok 4

Po ugotowaniu dodajemy śmietankę Łaciatą 12% UHT oraz całość doprawiamy pieprzem cytrynowym.



Krok 5

Na patelni na maśle Łaciatym klarowanym podsmażamy plasterki cytryny.



Wskazówki

Zupę podajemy z plasterkami cytryny oraz natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.