Dyniowe muffiny z serem

Dynia wykorzystywana jest w kuchni szczególnie w okresie jesiennym. Dziś przedstawiam przepis na dynię na słodko.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g pure z dyni
  • 150 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 140 cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 140 g jogurtu naturalnego

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

Szykujemy dwa naczynia. Do pierwszego przesiewamy suche składniki. W drugim ucieramy serek mascarpone z cukrem, dodajemy roztrzepane widelcem jajka, olej, jogurt naturalny, pure z dyni i mieszamy na jednolita masę. Składniki mokre dodajemy do składników suchych kilkukrotnie mieszając łopatką (nie mieszamy dokładnie).



Krok 3

Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy i gorące wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem. Mieszamy energicznie, aż powstaną średniej wielkości okruszki.



Krok 4

Ciasto nakładamy do formy na muffinki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką.



Krok 5

Pieczemy 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.