Dynia wykorzystywana jest w kuchni szczególnie w okresie jesiennym. Dziś przedstawiam przepis na dynię na słodko.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Szykujemy dwa naczynia. Do pierwszego przesiewamy suche składniki. W drugim ucieramy serek mascarpone z cukrem, dodajemy roztrzepane widelcem jajka, olej, jogurt naturalny, pure z dyni i mieszamy na jednolita masę. Składniki mokre dodajemy do składników suchych kilkukrotnie mieszając łopatką (nie mieszamy dokładnie).
Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy i gorące wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem. Mieszamy energicznie, aż powstaną średniej wielkości okruszki.
Ciasto nakładamy do formy na muffinki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy 25 minut.
Dodaj komentarz