Curry z wieprzowiny

Curry z wieprzowiny to oryginalne danie, polecane na szczególne okazje, chociaż można je podać na obiad. Potrawa o szczególnym smaku z pewnością na długo pozostanie w naszej pamięci.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 12 liści curry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej

Przygotowanie

Krok 1

Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie odsmażamy na nim liście curry. Gdy liście zaczną przybierać barwę brązową , dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażąc do momentu, aż cebula będzie miękka.



Krok 2

Następnie dodajemy imbir, curry, ocet winny oraz pokrojoną wcześniej wieprzowinę. Całość smażymy na dużym ogniu.



Krok 3

Pastę tamaryndową moczymy w gorącej wodzie, aż do rozpuszczenia. Płyn dodajemy do mięsa i całość gotujemy przez 60 minut do czasu, kiedy mięso będzie miękkie.



Krok 4

Po tym czasie sos umieszczamy w innym naczyniu, a mięso podsmażamy. Po przyrumienieniu mięsa polewamy je znów sosem i ponownie gotujemy, aż całość zgęstnieje.



Wskazówki

Można przyozdobić papryką i szczypiorkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.