Curry z wieprzowiny to oryginalne danie, polecane na szczególne okazje, chociaż można je podać na obiad. Potrawa o szczególnym smaku z pewnością na długo pozostanie w naszej pamięci.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie odsmażamy na nim liście curry. Gdy liście zaczną przybierać barwę brązową , dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażąc do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodajemy imbir, curry, ocet winny oraz pokrojoną wcześniej wieprzowinę. Całość smażymy na dużym ogniu.
Pastę tamaryndową moczymy w gorącej wodzie, aż do rozpuszczenia. Płyn dodajemy do mięsa i całość gotujemy przez 60 minut do czasu, kiedy mięso będzie miękkie.
Po tym czasie sos umieszczamy w innym naczyniu, a mięso podsmażamy. Po przyrumienieniu mięsa polewamy je znów sosem i ponownie gotujemy, aż całość zgęstnieje.
Można przyozdobić papryką i szczypiorkiem.
Dodaj komentarz