Ananasek bez pieczenia

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SPÓD

  • 150 g biszkoptów
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g daktyli

MASA ANANASOWA

  • 1 puszka ananasa (340g)
  • 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta)
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 50 g masła Łaciate

KREM ŚMIETANKOWY

  • 1 szklanka śmietanki 30 % Łaciata
  • 1 łyżka cukru pudru
  • bezy czekoladowe

Przygotowanie

Krok 1

Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia.



Krok 2

Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm.



Krok 3

Ananasa pokroić w małą kostkę. Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki napoju, a resztę zagotować. Ugotować budyń i dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia.



Krok 4

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce.



Wskazówki

Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być 1 1/2 szklanki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.