Cielęcina z liśćmi szałwii

Danie zdrowe, lekkie, aromatyczne o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Tak przygotowana cielęcina z szałwią idealnie sprawdzi się na nietypowy niedzielny obiad dla rodziny. Możną ją podawać np. pieczonymi ziemniakami.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 kotletów z cielęciny,
  • 15 liści szałwii,
  • 5 łyżek masła,
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki bazylii,
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Kotlety cielęce ubijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, a następnie posypujemy mąką.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej kotlety i smażymy po 4 minuty z obu stron. Dodatkowo polewamy je sokiem z cytryny.



Krok 3

Cielęcinę ściągamy z patelni, wylewając z niej tłuszcz. Na patelnię dolewamy wino, dodajemy połowę listków szałwi i podgrzewamy aż do momentu, gdy odparuje połowa wina. Sosem, który powstał, polewamy mięso. Przyozdabiamy całość liśćmi szałwii



Krok 4

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.