Danie zdrowe, lekkie, aromatyczne o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Tak przygotowana cielęcina z szałwią idealnie sprawdzi się na nietypowy niedzielny obiad dla rodziny. Możną ją podawać np. pieczonymi ziemniakami.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Kotlety cielęce ubijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, a następnie posypujemy mąką.
Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej kotlety i smażymy po 4 minuty z obu stron. Dodatkowo polewamy je sokiem z cytryny.
Cielęcinę ściągamy z patelni, wylewając z niej tłuszcz. Na patelnię dolewamy wino, dodajemy połowę listków szałwi i podgrzewamy aż do momentu, gdy odparuje połowa wina. Sosem, który powstał, polewamy mięso. Przyozdabiamy całość liśćmi szałwii
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz