Czekoladowe z gruszką na cieście francuskim

Autor:

Magda EM

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 6 gruszek,
  • cytryna,
  • 350g ciasta francuskiego,
  • 150g gorzkiej czekolady,
  • 150g masła Łaciate,
  • 5 jajek,
  • 200g cukru pudru,
  • 75g mąki,
  • 75g mielonych migdałów,
  • 4 łyżki miodu,
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Formę wykładamy papierem do pieczenia. rozkładamy w niej ciasto francuskie. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i polewamy gruszki sokiem z całej cytryny. 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie stopniowo łączymy z masłem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na perłową masę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Potem delikatnie łączymy z ubitymi białkami, mąką i mielonymi migdałami. 3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i rozprowadzamy na cieście zostawiając 1 cm marginesu z każdej strony. Na wierzchu układamy połówki gruszek i obsypujemy migdałami. Delikatnie skrapiamy miodem. 4. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 45 minut.



Wskazówki

Można zmienić kolejność składania ciasta np. ciasto francuskie, owoce, masa czekoladowa- tak jak na zdj. Gruszki można również skropić niewielką ilością aromatycznego alkoholu.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.