Formę wykładamy papierem do pieczenia. rozkładamy w niej ciasto francuskie. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i polewamy gruszki sokiem z całej cytryny. 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie stopniowo łączymy z masłem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na perłową masę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Potem delikatnie łączymy z ubitymi białkami, mąką i mielonymi migdałami. 3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i rozprowadzamy na cieście zostawiając 1 cm marginesu z każdej strony. Na wierzchu układamy połówki gruszek i obsypujemy migdałami. Delikatnie skrapiamy miodem. 4. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 45 minut.
Można zmienić kolejność składania ciasta np. ciasto francuskie, owoce, masa czekoladowa- tak jak na zdj. Gruszki można również skropić niewielką ilością aromatycznego alkoholu.
Dodaj komentarz