Herbatniki zmiel w maszynce do mielenia lub w malakserze na drobny proszek.
W garnuszku rozpuść masło i dodaj do niego połamaną na kostki czekoladę. Zamieszaj do połączenia składników.
Płynną czekoladę z masłem połącz ze zmielonymi herbatnikami i zagnieć ciasto.
Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na papier ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.
Ananasy pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zalej je wrzącą wodą, tak aby przykryła owoce. Gotuj przez 2 minuty po czym odsącz i wystudź. Z wody, w której gotował się ananas odlej 150 ml i rozpuść w niej galaretkę. Wymieszaj dokładnie.
Odłóż ok 4 łyżki kawałków ananasa, resztę zblenduj na gładką masę, a następnie wymieszaj z galaretką.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę, dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
Masę śmietankową połącz z musem ananasowym, dodaj odłożone wcześniej kawałki ananasa i wymieszaj.
Wyjmij z lodówki schłodzony spód z herbatników, dodaj masę ananasowo - śmietankową, wyrównaj z wierzchu i wstaw ponownie do lodówki. Ciasto jest gotowe gdy całkowicie stężeje. Przed podaniem możesz ozdobić je kawałkami świeżego ananasa. Smacznego!
Dodaj komentarz