Ananasowa delicja bez pieczenia

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g kruchych herbatników kakaowych
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 50 g czekolady deserowej
  • 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa (na 500 ml wody)
  • 100 ml sera mascarpone Mlekpol
  • 100 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36%

Przygotowanie

Krok 1

Herbatniki zmiel w maszynce do mielenia lub w malakserze na drobny proszek.
W garnuszku rozpuść masło i dodaj do niego połamaną na kostki czekoladę. Zamieszaj do połączenia składników.
Płynną czekoladę z masłem połącz ze zmielonymi herbatnikami i zagnieć ciasto.
Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na papier ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.



Krok 2

Ananasy pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zalej je wrzącą wodą, tak aby przykryła owoce. Gotuj przez 2 minuty po czym odsącz i wystudź. Z wody, w której gotował się ananas odlej 150 ml i rozpuść w niej galaretkę. Wymieszaj dokładnie.



Krok 3

Odłóż ok 4 łyżki kawałków ananasa, resztę zblenduj na gładką masę, a następnie wymieszaj z galaretką.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę, dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
Masę śmietankową połącz z musem ananasowym, dodaj odłożone wcześniej kawałki ananasa i wymieszaj.
Wyjmij z lodówki schłodzony spód z herbatników, dodaj masę ananasowo - śmietankową, wyrównaj z wierzchu i wstaw ponownie do lodówki. Ciasto jest gotowe gdy całkowicie stężeje. Przed podaniem możesz ozdobić je kawałkami świeżego ananasa. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.