Świąteczny torcik z pistacjami i mandarynkami

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 45 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki tortowej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 150 ml wody
  • 50 g cukru
  • sok z ½ cytryny

Nadzienie:

  • 500 g mascarpone Mlekpol
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g pistacji, posiekanych
  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 15-18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z olejem i ekstraktem z wanilii. Białka ubij na puszystą pianę a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj przez 5 min. Białka połącz z żółtkami a na koniec przesiej suche składniki (mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia). Delikatnie połącz łyżką, przełóż do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 min (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw przez 5 min w formie a następnie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto owiń ściereczką i wstaw na noc do lodówki. Przed złożeniem podziel ostrym nożem na dwa równe blaty.



Krok 2

Gorącą wodę wlej do kubeczka, dodaj cukier i wymieszaj, aby rozpuścić cukier. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny.



Krok 3

Mascarpone zmiksuj ze śmietanką, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii na puszysty krem. Dodaj pistacje, czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.



Krok 4

Pierwszy blat biszkoptu nasącz połową ponczu. Zapnij obręcz tortownicy, wyłóż krem a w jego wnętrze włóż kilka cząstek mandarynek. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wstaw do lodówki na 2-3h. Przed podaniem udekoruj mandarynkami z liśćmi i oprósz cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.