Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 15-18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z olejem i ekstraktem z wanilii. Białka ubij na puszystą pianę a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj przez 5 min. Białka połącz z żółtkami a na koniec przesiej suche składniki (mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia). Delikatnie połącz łyżką, przełóż do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 min (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw przez 5 min w formie a następnie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto owiń ściereczką i wstaw na noc do lodówki. Przed złożeniem podziel ostrym nożem na dwa równe blaty.
Gorącą wodę wlej do kubeczka, dodaj cukier i wymieszaj, aby rozpuścić cukier. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny.
Mascarpone zmiksuj ze śmietanką, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii na puszysty krem. Dodaj pistacje, czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.
Pierwszy blat biszkoptu nasącz połową ponczu. Zapnij obręcz tortownicy, wyłóż krem a w jego wnętrze włóż kilka cząstek mandarynek. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wstaw do lodówki na 2-3h. Przed podaniem udekoruj mandarynkami z liśćmi i oprósz cukrem pudrem.
Dodaj komentarz