Arancini - ryżowe kulki z mozzarellą

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 g ryżu arborio
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 30 g tartego Sera Jantar Mlekpol
  • 150 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • 2 jajka
  • Garść bazylii
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • Masło Łaciate 2%

Przygotowanie

Krok 1

Bulion zagotować i dodać ryż. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Ściągnąć z ognia i dodać masło. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Jajko roztrzepać z serem Jantar i dodać do ryżu. Dodać mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.



Krok 2

Odstawić na 30 minut. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. Dłońmi formować małe kulki ryżu, wsadzając w środek kawałek mozzarelli. W miseczkach przygotować bułkę tartą i jajko.



Krok 3

Kulki obtaczać w jajku i bułce. Odkładać na tackę. W małym wysokim garnku rozgrzać olej. Kulki smażyć partiami na głębokim oleju. Wyciągać na ręcznik i odsączać z tłuszczu. Podawać gorące.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.