Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z sodą i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, rozpuszczony i przestudzony miód, śmietanę i zagnieść ciasto. ⅓ ciasta wymieszać z kakao, zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki. Jasne ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy z bokami o wymiarze 37/22 cm., nakłuć widelcem. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce połowę ciasta kakaowego. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec około 10 minut.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Do ubitej śmietany dodać przemielony twaróg i żółtka, zmiksować.
Wsypać budynie, mąkę ziemniaczaną, aromat i skórkę pomarańczową. Połączyć z pianą z białek delikatnie mieszając.
Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 80 minut. Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj komentarz