Aromatyczna pizza

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 zielonych oliwek
  • 4-5 paluszków mozzarelli
  • 10-15 dag szynki lub innej wędliny
  • Sól
  • Pieprz
  • Rukola do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Połączyć z mąką, dodać olej z suszonymi pomidorami, sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Wyrośnięte ciasto przerobić, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.



Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i boczek. Dodać posiekane pieczarki, poddusić. Następnie połączyć z ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki z ketchupem, pokrojoną w kostkę wędlinę, pomidorki, oliwki i paluszki serka mozzarella. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.