Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem

Autor:

agatab

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • świeży kalafior (mój ważył 1 kg)
  • 200 g dyni (obranej i wydrążonej)
  • 1,25 litra rosołu
  • mała marchewka
  • mała pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany ŁACIATA
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • ząbek czosnku
  • papryka słodka mielona około ½ łyżeczki
  • tymianek około ½ łyżeczki
  • 2 szczypty chilli
  • ewentualnie przyprawa do dań Kucharek
  • 2 woreczki ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy. Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w słupki lub kostkę, por w plasterki.



Krok 2

Do garnka wrzucamy warzywa, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając.



Krok 3

Po tym czasie miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 2 minuty. Ryż nakładamy na talerze i zalewamy zupą (możemy również wrzucić ugotowany ryż do gorącej zupy).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.