Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem

Autor:

agatab

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1kg świeży kalafior
  • 200 g dyni
  • 1 1/4 l rosołu
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany Łaciata 18%
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 szczypty chilli
  • 2 woreczki ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kalafior podziel na różyczki i umyj. Dynię pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w słupki lub kostkę. Por pokrój w plasterki.



Krok 2

Do garnka wrzuć warzywa, zalej gorącym rosołem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.



Krok 3

Po tym czasie zblenduj zupę. Dodaj śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw i razem gotuj jeszcze 2 minuty. Ryż nałóż na talerze i zalej zupą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.