Makaron z boczkiem i brokułem

Idealny na obiad. Smaczny i pożywny. Pięknie prezentuje się na talerzu i szybko z niego znika. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g boczku w plasterkach
  • 1 brokuł
  • 150 g pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 natka pietruszki
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g makaronu np. kokardki
  • 6 łyżek masła
  • 50 g tartego parmezanu
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, drobno siekamy natkę pietruszki. Pieczarki kroimy na plasterki. Boczek kroimy na mniejsze plasterki i obsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki i całość podsmażamy.



Krok 2

Gotujemy al dente makaron i odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.



Krok 3

W misce rozrabiamy parmezan, śmietankę Łaciatą 18% i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Gorący makaron dodajemy na patelnię z masłem, boczkiem i pieczarkami. Dodajemy również różyczki brokułu. Całość zalewamy masą śmietankowo-czosnkowo-serową. Mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.