Tradycyjny bigos

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 40 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu, wyjąć z tłuszczu i włożyć do rondla.



Krok 2

Dodać pokrojony w kostkę boczek, poszatkowaną kapustę białą i kiszoną, wlać tyle wody, aby przykryła kapustę.



Krok 3

Następnie dodać liście laurowe i gotować bez przykrycia.



Krok 4

Do pozostałego tłuszczu włożyć pokrojoną kiełbasę bez skórki, podsmażyć, połączyć z kapustą i gotować.



Krok 5

Koncentrat pomidorowy wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do bigosu, przyprawić, zagotować.



Wskazówki

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.