Schabowy z sosem pomidorowym i brokułem

Pyszny schabowy podany w niecodziennej formie - z sosem pomidorowym i brokułem. Ciekawa odmiana od tradycyjnego sposobu podania tej potrawy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • mąka

Przygotowanie

Krok 1

Cebulkę obierz i pokrój w kostkę. Obsmaż na oleju, po czym dodaj przecier pomidorowy, ketchup i przyprawy. Duś jeszcze ok. 10 minut. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze.



Krok 2

Kotlety schabowe rozbij na bardzo cienkie płaty, które następnie przypraw solą, pieprzem i czosnkiem.



Krok 3

Kotlety obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Następnie usmaż je na rozgrzanym smalcu, aż do zarumienienia.



Krok 4

Kotlety podawaj z brokułem i sosem pomidorowym. Idealnie pasują także do ziemniaków lub Twojego innego, ulubionego dodatku do mięsa. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.