Aromatyczna zupa z grzybami leśnymi

Pyszna, pachnąca lasem zupa to raj dla podniebienia każdego grzybiarza. Pozycja obowiązkowa w jesiennym menu – zwłaszcza po wysypie grzybów.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g świeżych leśnych grzybów
  • - 150 g pieczarek
  • - 2 ziemniaki
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 3 skrzydełka z kurczaka
  • - 1 pęczek koperku
  • - 2 cebule
  • - 3 łyżki masła Łaciate
  • - 1 szklanka śmietany Rolmlecz 18%
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w garnku. Zalewamy je 3 szklankami wody i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i dalej gotujemy, aż warzywa zaczną mięknąć.



Krok 2

Grzyby i pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby z pieczarkami, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 10 minut.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i warzywami i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 25 minut. Dodajemy posiekany drobno koper i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i dusimy ostatnie 5 minut. Blendujemy, zostawiając część grzybów w całości.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.