Pyszna, pachnąca lasem zupa to raj dla podniebienia każdego grzybiarza. Pozycja obowiązkowa w jesiennym menu – zwłaszcza po wysypie grzybów.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w garnku. Zalewamy je 3 szklankami wody i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i dalej gotujemy, aż warzywa zaczną mięknąć.
Grzyby i pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby z pieczarkami, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 10 minut.
Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i warzywami i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 25 minut. Dodajemy posiekany drobno koper i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i dusimy ostatnie 5 minut. Blendujemy, zostawiając część grzybów w całości.
Dodaj komentarz