Grillowane piersi z kurczaka w sosie BBQ

Tradycyjne, kochane przez wszystkich, grillowane piersi z kurczaka w aromatycznym sosie BBQ. Klasyka imprez plenerowych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 filety z kurczaka
  • - 500 g pomidorów
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 3 łyżki octu winnego
  • - 2 łyżki miodu
  • - 3 łyżki cukru
  • - 3 łyżki sosu sojowego
  • - 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - ¼ łyżeczki cynamonu
  • - ¼ łyżeczki imbiru
  • - ½ łyżeczki chili
  • - 1 łyżka musztardy
  • - 1 łyżka posiekanej kolendry
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i razem gotujemy przez ok. 5 minut.



Krok 2

Dodajemy również musztardę, ocet, miód, cukier, sos sojowy i przyprawy. Całość gotujemy przez 10 minut, po czym lekko blendujemy.



Krok 3

Filety z kurczaka kroimy na cieńsze płaty, lekko rozbijamy i marynujemy w sosie BBQ przez 1 godzinę. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie.



Wskazówki

Podajemy w towarzystwie ulubionych dipów.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.