Aromatyczne kotlety mielone

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 małe jajko
  • ½ bułki kajzerki
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • 5-6 liści świeżej bazylii
  • 5-6 liści świeżej szałwii
  • 1 łyżka smażonej cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Oliwa
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.



Krok 2

Umyte liście bazylii i szałwii drobno posiekać.



Krok 3

Do mięsa mielonego dodać bułkę, jajko, smażoną cebulę, bazylię i szałwię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego, dokładnie wyrobić ( w razie potrzeby dodać łyżkę bułki tartej).



Krok 4

Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.



Wskazówki

Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.