Babka makowa

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 20 dag maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła Łaciate
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate

Dodatkowo:

  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak.



Krok 2

Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min.



Krok 3

Po wystudzeniu wyjąć z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.