Aromatyczne spaghetti z kurkami i kurczakiem

Ekspresowe danie obiadowe, które z pewnością docenią i pochwalą domownicy. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Idealne w sezonie na kurki.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti
  • - 250 g kurek
  • - 1 pierś z kurczaka
  • - 2 cebule
  • - 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Makaron spaghetti gotujemy al dente.



Krok 2

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy na patelni.



Krok 3

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a także kurki i dusimy całość przez 15 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i przecier pomidorowy, przyprawiamy i dusimy, aż sos zgęstnieje.



Krok 4 

Makaron przekładamy do sosu i mieszamy razem. Dekorujemy szczypiorkiem.



Wskazówki

Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.