Korzenna kostka z powidłami i bitą śmietaną

Autor:

Monika Och

Przygotować formę i wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, oba cukry i ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon, likier Amaretto i ubić do połączenia. Powstały krem podzielić na 5 równych części. W formie ułożyć 5 warstw ciastek korzennych, które przełożyć 5 warstwami kremu (krem będzie też ostatnią warstwą ciasta). Dodatkowo 2 i 4 warstwę ciastek najpierw posmarować powidłami śliwkowymi (powidła wykładamy bezpośrednio na ciasteczka i przykrywamy porcją kremu). Tak przygotowane ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić w kostkę.

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duże opakowania herbatników korzennych ( 600 g)
  • 500 ml śmietany kremówki 30% Łaciata, schłodzonej
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%, schłodzone
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 ml likieru Amaretto, schłodzonego
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych lub jagodowych (290 g )

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować formę i wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).



Składniki:

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, oba cukry i ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon, likier Amaretto i ubić do połączenia.



Krok 3

Powstały krem podzielić na 5 równych części. W formie ułożyć 5 warstw ciastek korzennych, które przełożyć 5 warstwami kremu (krem będzie też ostatnią warstwą ciasta).



Krok 4

Dodatkowo 2 i 4 warstwę ciastek najpierw posmarować powidłami śliwkowymi (powidła wykładamy bezpośrednio na ciasteczka i przykrywamy porcją kremu).



Krok 5

Tak przygotowane ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić w kostkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.