Przygotować formę i wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, oba cukry i ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon, likier Amaretto i ubić do połączenia. Powstały krem podzielić na 5 równych części. W formie ułożyć 5 warstw ciastek korzennych, które przełożyć 5 warstwami kremu (krem będzie też ostatnią warstwą ciasta). Dodatkowo 2 i 4 warstwę ciastek najpierw posmarować powidłami śliwkowymi (powidła wykładamy bezpośrednio na ciasteczka i przykrywamy porcją kremu). Tak przygotowane ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić w kostkę.
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Przygotować formę i wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, oba cukry i ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon, likier Amaretto i ubić do połączenia.
Powstały krem podzielić na 5 równych części. W formie ułożyć 5 warstw ciastek korzennych, które przełożyć 5 warstwami kremu (krem będzie też ostatnią warstwą ciasta).
Dodatkowo 2 i 4 warstwę ciastek najpierw posmarować powidłami śliwkowymi (powidła wykładamy bezpośrednio na ciasteczka i przykrywamy porcją kremu).
Tak przygotowane ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić w kostkę.
Dodaj komentarz