Wręcz idealny pomysł na pyszną kolację we dwoje lub szybki, smaczny i sycący obiad rodzinny. Przepis nie jest trudny, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Tagliatelle możemy również zabrać do pracy i zjeść jako lunch.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Makaron tagliatelle gotujemy al dente i odcedzamy. Pomidory kroimy w w podłużne paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy lekko na oleju z suszonych pomidorów i posypujemy kurkumą. Dodajemy cebulkę i razem szklimy.
Dodajemy suszone pomidory, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zalewamy bulionem. Dusimy, aż mięso zmięknie, a bulion odparuje w połowie. Dodajemy śmietankę Łaciatą i ugotowany makaron, mieszamy. Przed podaniem posypujemy startą mozzarellą. Dekorujemy listkami mięty.
Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-15 18:25:00
Bardzo smaczne danie :)
Odpowiedz