Zapiekanka z okoniem

Zapiekanka z okoniem to sprawdzone danie na kolacje dla przyjaciół. Sprawdzi się również jako propozycja na obiad.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z okonia
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 1 gotowy sos serowy
  • 125 g mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Marynujemy rybę: skrapiamy filety cytryną, posypujemy solą, świeżo mielonym ziołowym pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawiamy na kilkanaście minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. W tym czasie obieramy i kroimy na ćwiartki ziemniaki. Gotujemy je z dodatkiem soli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wkładamy kawałki ziemniaków, następnie zamarynowanego okonia. Zalewamy całość gotowym sosem serowym. Kroimy pomidory i mozzarellę w plastry. Układamy na wierzchu zapiekanki.



Krok 4

Pieczemy około 30 minut.



Wskazówki

Podajemy z natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.