Wegański budyń z komosy ryżowej

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej
  • 400 ml dowolnego mleka roślinnego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 dojrzały banan
  • 250 g malin

Przygotowanie

Przygotowanie:

Komosę ryżową przesiać przez drobne oczka i opłukać ciepłą wodą, a następnie odcedzić.
Do garnka wlać 300 ml mleka, wsypać komosę, zagotować i przykryć garnek zostawiając niewielki otwór, a następnie na małym ogniu gotować i mieszać ok. 20 minut aż do zmiękczenia komosy ryżowej. Zdjąć garnek z ognia, wlać syrop klonowy, sok z cytryny i cynamon. Blendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji, ewentualnie posłodzić wg uznania. Dolać ok. 100 ml mleka i miksować aby uzyskać konsystencję budyniu (po ostygnięciu zgęstnieje bardziej).
Budyń przełożyć do naczyń, część malin zblendować na mus, a częścią ozdobić budyń.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.