Babeczka babeczki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru (200 g),
  • 1 szklanka mąki (200 g),
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g),
  • 1 i 1/4 kostki masła Łaciate (250 g),
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

Krok 1

Roztopić masło w garnku i pozostawić do ochłodzenia.



Krok 2

Do dużej miski dać białka z jajek.



Krok 3

Do szklanki dać żółtka i proszek do pieczenia.



Krok 4

Ubić białka mikserem, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka.



Krok 5

Dodawać mąkę i mąkę ziemniaczaną, najlepiej przez sitko, po trochu i mieszać łyżką drewnianą lub plastikową. Wlewać pomału roztopione masło Łaciate, dalej mieszać łyżką.



Krok 6

Nastawiamy piekarnik na 150°C z termoobiegiem.



Krok 7

Formę do babeczki smarujemy masłem Łaciate.



Krok 8

Wlewamy do formy połowę masy. Do tego co nam zostało wsypujemy kakao i mieszamy łyżką. Następnie wlewamy do formy na pierwszą część masy.



Krok 9

Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy babeczkę z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Nie zostawiamy jej w piekarniku bo zrobi się sucha. Muuusisz spróbować :) SMACZNEGO



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.