Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Roztopić masło w garnku i pozostawić do ochłodzenia.
Do dużej miski dać białka z jajek.
Do szklanki dać żółtka i proszek do pieczenia.
Ubić białka mikserem, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka.
Dodawać mąkę i mąkę ziemniaczaną, najlepiej przez sitko, po trochu i mieszać łyżką drewnianą lub plastikową. Wlewać pomału roztopione masło Łaciate, dalej mieszać łyżką.
Nastawiamy piekarnik na 150°C z termoobiegiem.
Formę do babeczki smarujemy masłem Łaciate.
Wlewamy do formy połowę masy. Do tego co nam zostało wsypujemy kakao i mieszamy łyżką. Następnie wlewamy do formy na pierwszą część masy.
Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy babeczkę z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Nie zostawiamy jej w piekarniku bo zrobi się sucha. Muuusisz spróbować :) SMACZNEGO
Dodaj komentarz