Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 dag drożdży
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do drugiej miski, dodać siemię lniane, sól, olej i wyrośnięty rozczyn.





Krok 2

Wyrabiać około 5-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 4

Na wyrośnięte krążki ciasta włożyć porcję cebuli, przykryć plasterkami mozzarelli i oprószyć mieloną papryką. Blaszkę z pizzerkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.





Wskazówki

Pizzerinki można przygotować z żółtym serem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.