Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Na migdałowy biszkopt

  • 8 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy

Na masę serową

  • 500 g serka śmietankowego
  • 250 g masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g płatków migdałowych

Na masę śmietanową

  • 600 g śmietanki Łaciata 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Na poncz

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 2 łyżki syropu migdałowego
  • Ponad to:
  • 1 kg truskawek
  • tortenguss lub galaretka truskawkowa na polewę

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając. To piany stopniowo wmieszać mikserem po jednym żółtku i aromat. Mąki, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.



Masa serowa

Masa serowa. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. zdjąć z gazu i dosypać uprażone migdały, odstawić aż masa lekko ostygnie.



Składanie

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Polać tortengussem lub galaretką, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin . Smacznego!!!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.