Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając. To piany stopniowo wmieszać mikserem po jednym żółtku i aromat. Mąki, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.
Masa serowa. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. zdjąć z gazu i dosypać uprażone migdały, odstawić aż masa lekko ostygnie.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Polać tortengussem lub galaretką, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin . Smacznego!!!
Dodaj komentarz