Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Nitki szafranu rozcieramy w moździerzu, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy puree z dyni oraz mleko szafranowe i miksujemy. Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy do połączenia się składników.
Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami papierowymi i przekładamy do każdej po dużej łyżce ciasta. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babeczki studzimy.
Ubijamy zimną śmietankę z cukrem puder na puszystą masę, dodajemy po łyżce mascarpone ciągle miksując. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy zimne babeczki. Posypujemy posypką. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.
Dodaj komentarz