Babeczki dyniowe z nutą szafranu oraz kremem śmietanowym

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • 8 nitek szafranu
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g masła ŁACIATE
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g puree z dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • KREM
  • 150 ml śmietanki ŁACIATA 30 %
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • posypka

Przygotowanie

Krok 1

Nitki szafranu rozcieramy w moździerzu, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.



Krok 2

Następnie dodajemy puree z dyni oraz mleko szafranowe i miksujemy. Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy do połączenia się składników.



Krok 3

Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami papierowymi i przekładamy do każdej po dużej łyżce ciasta. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babeczki studzimy.



Krok 4 - KREM

Ubijamy zimną śmietankę z cukrem puder na puszystą masę, dodajemy po łyżce mascarpone ciągle miksując. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy zimne babeczki. Posypujemy posypką. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.