Pyszne, delikatne ciasto oblane gorzką czekoladą. Idealnie pasuje na każdą okazję. Lubisz desery na zimno? Zobacz nasze pozostałe przepisy na ciasta bez pieczenia: ciasto zebra, cytrusowa pychotka bez cukru, ciasto snickers.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Przesyp galaretki do garnuszka, zalej je 500 ml wrzącej wody, zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok. Galaretki powinny całkowicie wystygnąć.
Śmietankę ubij na sztywno.
Gdy galaretki zaczną tężeć wlej do nich mleko skondensowane i ubitą śmietankę, zmiksuj do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy ok 20 cm połóż folię spożywczą a następnie połóż spód biszkoptowy lub ułóż ciasno biszkopty. Załóż obręcz od tortownicy, zaciśnij, aby się zamknęła a jej spód owiń folią spożywczą (na wypadek gdyby galaretka wyciekła).
Przełóż tężejącą masę śmietanową i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Do miski przełóż połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Miskę włóż do naczynia z gorąca wodą i ogrzewaj aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj aby nie było grudek.
Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij obręcz i oblej równomiernie rozpuszczoną czekoladą.
Wstaw ponownie do lodówki aby czekolada całkowicie zastygła.
Pokrój ciasto na porcje, podawaj schłodzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz