Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia

Pyszne, delikatne ciasto oblane gorzką czekoladą. Idealnie pasuje na każdą okazję. Lubisz desery na zimno? Zobacz nasze pozostałe przepisy na ciasta bez pieczenia: ciasto zebra, cytrusowa pychotka bez cukru, ciasto snickers.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego Mlekpol
  • 500 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 3 opakowania galaretki krystalicznej lub cytrynowej/pomarańczowej
  • 100 g czekolady gorzkiej + 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30 %
  • 1 opakowanie miękkich biszkoptów lub gotowy spód biszkoptowy

Przygotowanie

Krok 1

Przesyp galaretki do garnuszka, zalej je 500 ml wrzącej wody, zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok. Galaretki powinny całkowicie wystygnąć.
Śmietankę ubij na sztywno.
Gdy galaretki zaczną tężeć wlej do nich mleko skondensowane i ubitą śmietankę, zmiksuj do połączenia składników.



Krok 2

Na dno tortownicy o średnicy ok 20 cm połóż folię spożywczą a następnie połóż spód biszkoptowy lub ułóż ciasno biszkopty. Załóż obręcz od tortownicy, zaciśnij, aby się zamknęła a jej spód owiń folią spożywczą (na wypadek gdyby galaretka wyciekła).
Przełóż tężejącą masę śmietanową i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.



Krok 3

Do miski przełóż połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Miskę włóż do naczynia z gorąca wodą i ogrzewaj aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj aby nie było grudek.
Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij obręcz i oblej równomiernie rozpuszczoną czekoladą.
Wstaw ponownie do lodówki aby czekolada całkowicie zastygła.
Pokrój ciasto na porcje, podawaj schłodzone.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.