Babeczki MIkołajka

4.60
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Aneta Gwiner

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto

150 ml mleka

150 g masła

1 tabliczka białej czekolady

1 łyżeczka cukru waniliowego

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

110 g cukru

szczypta soli

2 jajka

1 garść wiórków kokosowych

barwniki spożywcze - 4 kolory

Dekoracja

posypka

Śmietanka 30% Łaciata

sok z cytryny

serek mascarpone

Przygotowanie

Babeczki
  • Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w mleku z cukrem waniliowym i mieszamy aż się rozpuści. Mąkę proszek do pieczenia sodę cukier sól przesiewamy. Do czekolady przestudzonej dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy suche składniki. Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 4 i do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Przekładamy do papilotek ciasto dodając do każdej papilotki po odrobinie każdego koloru. pieczemy ok 20 min w temp. 180 st.
Dekoracja
  • Po upieczeniu dekorujemy ubitą śmietanką z mascarpone i odrobiną soku z cytryny i posypkami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0