Babeczki MIkołajka

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 150 ml mleka
  • 150 g masła
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 garść wiórków kokosowych
  • barwniki spożywcze - 4 kolory

Dekoracja

  • posypka
  • Śmietanka 30% Łaciata
  • sok z cytryny
  • serek mascarpone

Przygotowanie

Babeczki

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w mleku z cukrem waniliowym i mieszamy aż się rozpuści. Mąkę proszek do pieczenia sodę cukier sól przesiewamy. Do czekolady przestudzonej dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy suche składniki. Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 4 i do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Przekładamy do papilotek ciasto dodając do każdej papilotki po odrobinie każdego koloru. pieczemy ok 20 min w temp. 180 st.



Dekoracja

Po upieczeniu dekorujemy ubitą śmietanką z mascarpone i odrobiną soku z cytryny i posypkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.