Tradycyjny, zapiekany francuski deser z wanilią i karmelizowanym cukrem. Crème brûlée najlepiej smakuje gdy jest zimny, a cukier na wierzchu - jeszcze ciepły.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mleko podgrzewamy razem ze śmietanką Łaciatą. Gotujemy nie dopuszczając do wrzenia. W trakcie dodajemy laskę wanilii. Na końcu wyciągamy ją i przestudzamy.
Nastawiamy piekarnik na 90 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy laskę wanilii do masy jajecznej. Mieszamy i wlewamy do foremek.
Deser pieczemy przez 60-70 min. Środkowa część kremu powinna być galaretowata. Po przestudzeniu chowamy do lodówki na ok. 3h.
Wyciągamy foremki z lodówki tuż przed podaniem. Posypujemy cukrem i karmelizujemy przy pomocy palnika lub w piekarniku z funkcją grilla.
Dodaj komentarz