Crème brûlée

Tradycyjny, zapiekany francuski deser z wanilią i karmelizowanym cukrem. Crème brûlée najlepiej smakuje gdy jest zimny, a cukier na wierzchu - jeszcze ciepły.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 300 ml mleka
  • - laska wanilii
  • - 8 żółtek z jaj
  • - 120 g cukru

Przygotowanie

Krok 1


Mleko podgrzewamy razem ze śmietanką Łaciatą. Gotujemy nie dopuszczając do wrzenia. W trakcie dodajemy laskę wanilii. Na końcu wyciągamy ją i przestudzamy.



Krok 2


Nastawiamy piekarnik na 90 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy laskę wanilii do masy jajecznej. Mieszamy i wlewamy do foremek.



Krok 3


Deser pieczemy przez 60-70 min. Środkowa część kremu powinna być galaretowata. Po przestudzeniu chowamy do lodówki na ok. 3h.



Krok 4

Wyciągamy foremki z lodówki tuż przed podaniem. Posypujemy cukrem i karmelizujemy przy pomocy palnika lub w piekarniku z funkcją grilla.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.