Karczek w grzybowym sosie

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg karkówki wieprzowej
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta kminku

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby dokładnie umyć i na kilka godzin namoczyć w ciepłej wodzie.



Krok 2

Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w średniej grubości plastry, oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć plastry mięsa i podsmażyć z obu stron na rumiano. Pod koniec dodać posiekaną cebulę, zeszklić.



Krok 3

Następnie mięso z cebulą przełożyć do rondla, dodać grzyby, ⅔ szklanki wody, w której się moczyły, oprószyć pieprzem, odrobiną kminku, przykryć i dusić do miękkości.



Krok 4

Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z mięsem, zagotować, doprawić do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.