Babeczki z bakaliami i migdałową kruszonką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 10 dag cukru
  • 0,3 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Kruszonka:

  • 15 dag mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 5 dag cukru
  • 8 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego

Przygotowanie

Ciasto

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej wymieszać jogurt z oliwą i cukrem. Do miski z jogurtem wsypać mąkę, dodać cukier z wanilią i żółtka.






Wszystkie składniki wymieszać na najniższych obrotach. Następnie dodać otartą skórkę z pomarańczy, obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną, delikatnie wymieszać łyżką.





Kruszonka

Mąkę, masło, cukier, żółtko, płatki migdałowe, aromat migdałowy połączyć i zrobić kruszonkę.






Do foremek muffinowych włożyć papilotki i nałożyć ciasto do ⅔ wysokości . Po wierzchu babeczki posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 20-25 minut.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.