Delikatny mus z nutą bitej śmietanki, matchy, białej czekolady i malin. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo oryginalny.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie się rozpuści dodaj do niej matchę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Śmietankę porządnie schłodź. Przełóż ją do wysokiej miski i ubij mikserem na sztywno. Kiedy odpowiednio zgęstnieje powoli dodawaj mus czekoladowo-herbaciany i wymieszaj.
½ musu przelej do foremek i ułóż na niego umyte maliny. Zalej pozostałą częścią musu.
Foremki włóż do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem ostrożnie wyjmij z foremek. Jeszcze raz ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Deser ozdób na wierzchu bitą śmietanką. Posyp matchą. Smacznego!
Dodaj komentarz