Mus z zielonej herbaty z malinami

Delikatny mus z nutą czekolady i malinami zachwyci małe i duże niejadki. Deser jest łatwy w przygotowaniu i bardzo oryginalny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • −500 ml szklanki śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej) + 300 ml do dekoracji
  • −200 g białej czekolady
  • −4 płaskie łyżeczki zielonej herbaty (proszku) + 2 łyżki do dekoracji
  • −250 g malin

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już całkowicie się rozpuści, dodajemy do niej zieloną herbatę. Mieszamy tak, aby nie powstały grudki.



Krok 2

W osobnej misce ubijamy śmietankę Łaciatą na sztywno. Ubitą śmietankę Łaciatą łączymy z powstałym musem czekoladowo-herbacianym.



Krok 3

½ musu przelewamy do foremek, układamy na nie umyte maliny, zalewamy pozostałą częścią musu.



Krok 4



Foremki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem wyjmujemy z foremek i dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą (300 ml) i posypujemy herbatą.



Wskazówki

Do przepisu polecamy herbatę typu matcha.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.