Babeczki z masą makową

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 30 dag masy makowej
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka miodu

Dekoracja:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • Cukier perlisty

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolitą masę.



Krok 2

Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem.



Krok 3

Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.



Krok 4

Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową tak, by były całe napełnione.



Krok 5

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.



Krok 6

Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczaną w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.