Ciasto pomarańczowe

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa :

  • 900 ml soku Kubuś
  • 3 opak. budyniu waniliowego bez cukru

Pianka śmietankowa :

  • 1,5 szkl. śmietanki Łaciata 36 %
  • 1 opak. galaretki pomarańczowej
  • 1 szkl. wody

Dodatkowo :

  • Posypka czekoladowa, pomarańczowa do posypania ciasta

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 37x25, piec 35 minut w 175°C. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.



Masa budyniowa

Do wysokiego naczynia wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać. Pozostały sok przelać do garnka, zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej. Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia.



Pianka śmietankowa

Mocno schłodzoną śmietankę Łaciatą ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać. Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta wiórkami pomarańczowymi , odstawić do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.