Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem. Następnie dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i łączę całość miksując.
Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu, mieszając delikatnie łyżką.
Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 -175°C góra dół) i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem.
Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek w kształcie baranka wycinam jego kształt.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem. Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej. Gdy pierwsze żółtko połączy się z masą, dodaję kolejne i ponownie ucieram.
Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i miksuję do połączenia składników.
Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.
Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód, do około 1/3 wysokości.
Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki przygotowanej na jasne ciasto. Resztę ciasta wylewam po bokach i na wierzch. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 -175 °C góra dół) i piekę 45 minut.
Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.
Gdy ciasto wystygnie lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową oraz kandyzowaną cytryną. Smacznego!
Dodaj komentarz