Babka baranek cytrusowa

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na baranka:

  • 175 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g kakao
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła Mazurski Smak
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • 4 jajka wielkość M
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto jasne:

  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 50 g smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 jajka wielkość M
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej

Dekoracja:

  • lukier
  • skórka pomarańczowa
  • cytryna kandyzowana

Przygotowanie

Ciasto na baranka:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem. Następnie dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i łączę całość miksując.
Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu, mieszając delikatnie łyżką.
Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 -175°C góra dół) i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem.
Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek w kształcie baranka wycinam jego kształt.



Ciasto jasne:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem. Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej. Gdy pierwsze żółtko połączy się z masą, dodaję kolejne i ponownie ucieram.
Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i miksuję do połączenia składników.
Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.
Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód, do około 1/3 wysokości.



Łączenie ciast:

Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki przygotowanej na jasne ciasto. Resztę ciasta wylewam po bokach i na wierzch. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 -175 °C góra dół) i piekę 45 minut.
Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.
Gdy ciasto wystygnie lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową oraz kandyzowaną cytryną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.