Nadzienie makowe: : Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ciasto: Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 22 części. Każdą część delikatnie rozwałkować tak aby powstały prostokąty. Na 11-tu prostokątach wyłożyć nadzienie orzechowe i na kolejnych 11-tu nadzienie makowe. Prostokąty zlepić.
Formę na babkę natłuścić i posypać bułka tartą. Układać na przemian ciasto z nadzieniem makowym i orzechowym. Część ułożyć na wierzchu. Ciasto piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i lekko ostudzoną polać babkę oraz posypać orzechami. Wesołych Świąt :)
Dodaj komentarz