Babka drożdżowa na krupczatce z nadzieniem makowym i orzechowym

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szk mąka krupczatka, ,
  • 1/2 szk cukier puder, ,
  • 30 g drożdże, ,
  • ok. 1 szk. mleko Łaciate, ,
  • 75ml olej,,
  • 1 szt jajko, ,
  • 1 op cukier waniliowy, ,
  • 1 łyżeczka cukier, ,
  • 1 szczypta sól,

Nadzienie makowe:

  • 200 g mak mielony, ,
  • 1 szt jajko, ,
  • 2 łyżki cukier, ,
  • 2 łyżki bułka tarta, ,
  • 1 szczypta proszek do pieczenia, ,
  • 3 łyżki mleko Łaciate (gorące),

Nadzienie orzechowe:

  • 200 g orzechy włoskie, ,
  • 1 szt jajko, ,
  • 2 łyżki cukier trzcinowy, ,
  • 2 łyżki bułka tarta, ,
  • 3 łyżki mleko Łaciate, ,
  • 1 szczypta proszek do pieczenia,

Dodatkowo:

  • 60 g czekolada mleczna, ,
  • 6 łyżek mleko Łaciate, ,
  • 2 łyżki posiekany orzechy włoskie,

Przygotowanie

Krok 1

Nadzienie makowe: : Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać.



Krok 2

Ciasto: Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 3

Następnie ciasto podzielić na 22 części. Każdą część delikatnie rozwałkować tak aby powstały prostokąty. Na 11-tu prostokątach wyłożyć nadzienie orzechowe i na kolejnych 11-tu nadzienie makowe. Prostokąty zlepić.



Krok 4

Formę na babkę natłuścić i posypać bułka tartą. Układać na przemian ciasto z nadzieniem makowym i orzechowym. Część ułożyć na wierzchu. Ciasto piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 5

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i lekko ostudzoną polać babkę oraz posypać orzechami. Wesołych Świąt :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.