Karpatka

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 125 gram masła Łaciate
  • 5 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • kostka masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto parzone: do garnka wlać wodę i dodać masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksować mikserem dodając po 1 jajku a na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do blaszki. Rozprowadzany łyżką. Pieczemy w temp.190 stopni C przez 25-30 minut na złoty kolor. Studzimy.



Krok 2

Krem: do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy, obie mąki i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Następnie przecieramy przez metalowe sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gorący budyń miksujemy z masłem. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na jeden blat przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Później posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.