Pyszne, mięciutkie cielęce mięso w cieście naleśnikowym to potrawa, która zachwyca wyglądem i smakiem. Bardzo prosta w przygotowaniu i efektowna - idealnie nadaje się jako ciekawa przystawka na przyjęcie lub szybka przekąska.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Cielęcinę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy, a następnie podsmażamy z obu stron do zarumienienia.
Przygotowujemy ciasto: do mleka dodajemy olej i jajko, dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dosypujemy mąkę. Solimy.
Nastawiamy piekarnik na 170°C. Ciasto wlewamy porcjami na patelnię i smażymy naleśniki z obu stron. Cielęcinę owijamy w gotowe naleśniki. Obtaczamy eskalopki w jajku i w bułce tartej, a następnie kładziemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a następnie pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170°C.
Danie możemy podawać na liściach sałaty np. z sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz