Placuszki z mascarpone

Danie: Podwieczorek

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Fit

Danie: Podwieczorek

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 opakowania sera mascarpone Mlekpol
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki maślanki Mrągowskiej
  • 2 duże łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

Ser mascarpone, jajka, mąkę, maślankę, cukier oraz proszek do pieczenia przełóż do jednej miski. Połącz wszystkie składniki za pomocą blendera, tak by powstało gładkie ciasto.
Gotowe ciasto odstaw na ok 20 minut na blacie kuchennym.
Tuż przed smażeniem placuszków dodaj do masy rozpuszczone masło, wymieszaj do połączenia składników.
Uformuj placuszki o średnicy około 8 cm. Smaż je na suchej patelni obracając równomiernie.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład owocami, gorącą czekoladą czy syropem klonowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.