Bakłażan zapiekany z kuskusem, kalarepą, chilli i mozzarellą

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • ½ szkl. kuskusu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ młodej kalarepki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 kula mozzarelli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i ponacinać miąższ, skropić oliwą. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wydrążyć miąższ za pomocą łyżki.



Krok 2

Kuskus wsypać do miseczki. Zalać połową szklanki wrzącej wody i zostawić na 5 minut.



Krok 3

Przygotować składniki - pomidora i kalarepkę pokroić w kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać.



Krok 4

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kalarepę oraz chilli, dusić około 15 minut.



Krok 5

Dodać kuskus, pomidora i miąższ bakłażana. Przyprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut.



Krok 6

Nałożyć farsz do bakłażana. Na wierzchu ułożyć plastry mozarelli. Piec 15 minut temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.