Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Żółtka oddzielić od białek.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Żółtka zmiksować z majonezem, połączyć z białkami.
Następnie stopniowo wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę pozostawiając 4-5 łyżek ciasta. Wymieszać z przesianym kakao i wylać na jasne ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35-40 minut.
Upieczoną, zimną babkę polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz