Babka marmurkowa z majonezem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 małych jajek
  • 15 dag mąki tortowej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • ⅔ szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kakao
  • Szczypta soli
  • 1 lukier gotowy
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek.



Krok 2

Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.



Krok 3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.



Krok 4

Żółtka zmiksować z majonezem, połączyć z białkami.



Krok 5

Następnie stopniowo wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę pozostawiając 4-5 łyżek ciasta. Wymieszać z przesianym kakao i wylać na jasne ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35-40 minut.



Krok 6

Upieczoną, zimną babkę polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.