Strucla mięsna

Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Potem dodajemy obrany ogórek starty na dużych oczkach tarki, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dodajemy bułkę tartą moczoną w mleku i dokładnie mieszamy. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki. Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, zwijamy w rulon, każdy przecinamy na pół, zostawiając kawałeczek nienacięty. Ciasto przekładamy jak warkocz i układamy w blaszce. Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby świąteczne. Ciasto pieczemy w 180 C około 60 minut.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Nadzienie:

  • Łopatka lub szynka wieprzowa 730g
  • Świeży ogórek 150 g
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Starta bułka tarta
  • 5 czubatych łyżek
  • Tymianek 1 płaska łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz

Ciasto:

  • Mąka pszenna 500 g
  • Drożdże 40 g
  • 2 jajka
  • Ok.180 ml mleka Łaciate
  • 6 łyżek oleju
  • Słodka papryka 1 płaska łyżka
  • Ostra papryka ¼ płaskiej łyżki
  • Sól ok. ½ łyżeczki
  • Pieprz

Przygotowanie

Nadzienie

Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy obrany ogórek starty na dużych oczkach tarki, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.




Po wyjęciu dodajemy bułkę tartą moczoną w mleku i dokładnie mieszamy.



Ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.




Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.




Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki.




Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, zwijamy w rulon, każdy przecinamy na pół, zostawiając kawałeczek nienacięty. Ciasto przekładamy jak warkocz i układamy w blaszce.




Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby świąteczne. Ciasto pieczemy w 180°C około 60 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.