Babka pomarańczowa

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 140 g masła Łaciate
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mleka Łaciate
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką,
  • sok z połowy pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki Łaciata
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • plastry pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem, aż będzie białe. Dodawać kolejno jajka ciągle miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, oraz mleko i dżem, delikatnie miksować do połączenie składników. Masę przelać do wysmarowanej formy i piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.



Krok 2

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką. Polać nią babkę i posypać kandyzowaną skórką. Podawać z plastrami pomarańczy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.