Babka pomarańczowa

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 140 g masła ekstra Łaciate
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek mleka Mazurski Smak 2%
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką
  • sok z połowy pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • plastry pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż będzie białe. Dodawaj kolejno jajka, ciągle miksując. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko i dżem. Delikatnie zmiksuj do połączenia składników. Masę przełóż do wysmarowanej formy i piecz 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180°C.



Krok 2

Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką, a potem nasącz (polewając) sokiem z pomarańczy i odstaw do przestudzenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz ze śmietanką. Polej nią babkę i posyp kandyzowaną skórką. Podawaj z plastrami pomarańczy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.