Jabłecznik na kruchym cieście

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 250 g masła Łaciate
  • Tłuszcz do formy
  • 1 opak. cukru waniliowego

Masa jabłkowa :

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 2 opak. galaretki cytynowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieśc ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić.





Masa jabłkowa

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.




Tortownicę o wymiarach 28 cm wysmarować tłuszczem. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta na spód tortownicy. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min.) w temperaturze 190°C. Wyłożyć gorące jabłka na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 50 minut w 175°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.