Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieśc ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 28 cm wysmarować tłuszczem. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta na spód tortownicy. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min.) w temperaturze 190°C. Wyłożyć gorące jabłka na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 50 minut w 175°C.
Dodaj komentarz