Babka rumowa

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 15 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Bułka tarta

Polewa:

  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżek rumu

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek.



Krok 2

Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać.



Krok 3

Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.



Krok 4

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.



Krok 5

Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i rumu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.